Viskas, ką turite žinoti apie kepimą naudojant dujas

KODĖL REIKĖTŲ KEPTI NAUDOJANT DUJINĘ KEPSNINĘ?

  • Jūsų kepsninė greitai įkais.
  • Atsiskleis maisto skoniai.
  • Lengvai reguliuojama temperatūra.
  • Silpnesnis kvapas lyginant su angline kepsnine.
  • Dujinę kepsninę lengva valyti, joje nesusidaro aplinkai kenksmingų anglies atliekų.
  • Kompozitinis balionas leidžia stebėti, kiek dujų liko.
  • Propano lengva gauti, ir jis veikia ilgiau. Su 5 kg dujų balionu kepsite 10 kartų ilgiau nei keptumėte su 3 kg anglių.

PRISIMINKITE…

Niekuomet nedėkite baliono po kepsnine
Jei propano balioną veikia aukšta temperatūra, apsauginis vožtuvas gali atsidaryti ir sukelti dujų nuotėkį. Todėl nedėkite baliono po kepsnine arba tokioje vietoje, kurioje gali pakilti aukštesnė nei 65 °C temperatūra, pavyzdžiui, įstiklintame balkone arba automobilyje, tiesioginėje saulės šviesoje.

Patikrinkite, ar įranga sandari
Nuotėkiai yra dažniausia nelaimingų atsitikimų priežastis. Kad įsitikintumėte, jog įranga sandari, o žarnos ir sujungimai nepraleidžia dujų, naudokite muiluotą vandenį arba „AGA“ priemonę TL4 nuotėkiui aptikti.

Uždarykite vožtuvą
Užkirskite kelią dujų nuotėkiui uždarydami vožtuvą visuomet, kai dujų įranga nenaudojama.

Laikykite balioną statmenai
Propano balionas turi apsauginį vožtuvą, kuris saugo balioną, kad gaisro atveju jis nesutrūkinėtų. Kad vožtuvas veiktų tinkamai, balionas turi būti laikomas statmenai tiek jį naudojant, tiek sandėliuojant.

Įsitikinkite, kad slėgis tinkamas
Kad įsitikintumėte, jog propano įrangos slėgis tinkamas, naudokitės slėgio reguliatoriumi.  Privačiuose namuose tai turi būti iki 30 mbar mažo slėgio reguliatorius.

Įrenkite tinkamą ventiliaciją
Degdamas 1 kg propano sunaudoja iki 12 m³ oro. Todėl ten, kur kepate, turi būti užtikrinama tinkama ventiliacija.

Niekuomet nemontuokite savo stacionarių įrenginių
Propanas – tai kuras. Venkite nebūtinos rizikos ir leiskite specialistui montuoti jūsų stacionarius įrenginius.

KIEK PROPANO JUMS REIKIA?

  • Jūsų kepsninės dujų sunaudojimas yra tiesiogiai susijęs su jos galingumo lygiu.
  • Kuo didesnė ir galingesnė kepsninė, tuo daugiau dujų ji sunaudos.
  • Be to, iš skirtingų medžiagų pagamintos kepsninės skiriasi: ketaus grotelės ilgiau kaista.

KEPSNINĖS VALYMAS

  • Kepsninės groteles valykite atitinkamu kepsninių šepetėliu.
  • Kepsninę valykite iš karto ja pasinaudojus, kol dar karšta, šveisdami groteles šepetėliu 10–15 sekundžių. Jei pradėsite valyti kepsninę, kai ji bus atvėsusi, užtruksite ilgiau ir reikės daugiau pastangų.
  • Prieš dedant kepamą maistą, nuvalykite groteles, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar rapsų aliejumi.  Nenaudokite alyvuogių aliejaus, nes jis gali apkarsti.

PATARIMAI, KAIP KEPTI

  • Rinkitės minkštą mėsą
    Tinkami pasirinkimai kepimui: brandintos jautienos filė ir natūraliai minkšta vištiena bei kiauliena. Apdorojant mėsą, paisykite higienos: nemaišykite termiškai neapdorotų su paruoštais ingredientais ir neimkite jų tais pačiais įrankiais bei nedėkite ant tų pačių paviršių.
  • Marinuotos mėsos minkštumas ir skonis
    Mėsą galite suminkštinti ją marinuojant. Kuo mėsoje mažiau riebalų, tuo svarbiau tinkamai ją marinuoti. Paruošta, prieskoniais pagardinta ir marinuota mėsa yra saugus pasirinkimas kepimui, tačiau marinatus lengvai galite paruošti ir patys.
  • Pasirinkite tinkamą laiką
    Skirtingų rūšių ingredientų paruošimo trukmė skiriasi. Todėl turėtumėte nustatyti tinkamą kepimo laiką ir pradėti nuo ingredientų, kurie gaminami ilgiausiai. Patikimiausias būdas kepant maistą ant iešmo yra naudoti tik vieną ingredientą. Prieš kepant kepsninėje, ilgiau ruošiamus ingredientus taip pat galite apkepti iš anksto.

  • Prieš pradedant kepti
    Prieš kepant kepsninėje leiskite mėsai trumpam apšilti, kad ji įgautų gražią rudą spalvą, o vidus tolygiai iškeptų. Nuvalykite marinatą nuo mėsos paviršiaus, kad jis nesudegtų ar nelašėtų į kepsninę.
  • Kepimo trukmė
    1–1,5 cm storio supjaustytos ar sukapotos mėsos vidutinis kepimo laikas yra 5–10 minučių. Skirtingose kepsninėse paruošimo laikas gali skirtis. Balta mėsa, pavyzdžiui, paukštiena ir kiauliena, yra kepama, kol gerai iškepa. Vietoje to, kad žiūrėtumėte į laikrodį, mėsos iškepimo laipsnį galite patikrinti dantų krapštuku. Kai iš mėsos varva skaidrios sultys, reiškia, kad mėsa tinkamai paruošta. Kita vertus, jautienos nebūtina kepti tol, kol ji bus gerai iškepusi. Kepant stenkitės per daug nevartyti kepsnių, kad iš mėsos neišbėgtų sultys. Leiskite kepsniui iškepti iš vienos pusės, jo nevartant. Kai sultys pradeda kauptis paviršiuje, kepsnį galima apversti. Turėsite vidutiniškai iškepusį kepsnį. Jei norite gerai iškepusio kepsnio, kepkite jį šiek tiek ilgiau.
  • Kepimas silpnoje kaitroje duoda geriausių rezultatų
    Kepant kepsnius silpnoje kaitroje, jie tampa minkšti: iš pradžių greitai apkepkite kepsnį, po to, suvynioję į foliją, leiskite jam trumpai troškintis silpnoje kepsninės kaitroje. Aliuminio folija taip pat puikiai tinka, kai norite, kad kiaulienos žlėgtainiai ar sprandinė gerai iškeptų ir būtų minkšti, ypač jei kepate galingoje kepsninėje. Kuo šviesesnė mėsa, tuo atsargiau ji turi būti kepama – žemoje temperatūroje arba suvyniota į aliuminio foliją.
  • Sultingas rezultatas iš anksto apkepus
    Vištienos kulšeles ir šlauneles geriausia iš pradžių apkepti orkaitėje, pagardinti prieskoniais ir tik po to kepti kepsninėje, nebent jūsų kepsninę nesunkiai galima naudoti troškinimui. Iš anksto apkepus, pavyzdžiui, didelius mėsos gabalus, visą filė, kepsninėje jie iškeps sultingi. Kepant kepsninėje, prieš tai apkepta mėsa bus gražiu paviršiumi ir puikaus skonio.
  • Pabaigoje įdėkite druskos
    Druska ištraukia mėsos sultis, todėl ją reikėtų dėti tik pabaigoje. Marinatų ir įvairių prieskonių mišinių sudėtyje taip pat yra daug druskos. Todėl druskos paprastai nereikia dėti.